Pruulikoda / Brewery
APA ehk American Pale Ale
APA ehk American Pale Ale on suhteliselt noor õllestiil, olles sündinud 1970ndate lõpus. (Olenevalt allikast väidetakse 1975 või 1981). Nagu nimi ka viitab, siis on APA’l tugevad sidemed IPA ehk India Pale Ale’ga. Võib öelda, et Ameerika versioon sellest heledast õllest on India Pale Ale’i vend – nende juured on mõlemad Inglismaal, kuid erinevusi on neil küllalt.
Pale Ale’de ajalugu läheb tagasi vähemalt 300 aastat. Nende tekke tegi võimalikuks uue kütuse kasutusele võtmine, milleks on koks. Koksi, mida saadi kivisöest, hakati kasutama puusöe asemel. Tänu sellele uuendusele oli võimalik toota toonilt palju heledamaid õllesid, kuna koks põles puhtamalt ning väljastas vähem tahma, kui algne puusüsi. Vaikselt arenes sealt välja IPA, mis ka lühiajaliselt Ameerikas jalga kinnitas. Kahjuks jäi IPA laialdasem levik Ameerikas seisma 20.saj algul peale üleriigilist alkoholikeeldu.
1975.a pruulitud Liberty Ale, millest oli juttu ka eelmises artiklis, alustas Ameerikas uut revolutsiooni – seekord pruulimisrevolutsiooni! Kuigi Liberty Ale oli tehtud Inglise retsepti järgi, siis selles kasutatud humalad olid Ameerika päritolu Cascade humalad. See muutus tekitas silmmärgatava vahe kahe sugulusstiili vahel. Võrreldes IPAga on American Pale Ale tsitruselisem, kergelt männisem ning humalad ja linnased on tasakaalus.
Tuleb mainida, et kuigi arvatakse, et Liberty Ale pani alguse APAde tekkele, siis teda ennast ei loeta veel kui American Pale Ale’i vaid hoopis India Pale Ale’i. Esimeseks APAks arvatakse 1981.a pruulitud Sierra Nevada Pale Ale, milles kasutati samuti Cascade humalaid ning nii ka see spetsiifiline õlu kui ka need humalad on siiamaani levinumaid Ameerikas. Väikesed erinevused kahe stiili vahel on lahti selgitatud Andy Sparhawki poolt siin artiklis.
Nagu on defineerinud Minnesota sertifitseeritud õllespetsialist, siis APAt juues on tavaliselt tunda humalate ning linnaste balanssi ning neid on kergem juua, kui veidi suurema alkoholisisaldusega mõrudamat IPAt. APA sobib seetõttu hästi enamiku toitude kõrvale ning spetsialist Ryan Ferebee soovitab seda eriti proovida algajatel õllenautijatel, kes alles sisenevad käsitööõllemaailma. APA alkoholisisaldus jääb tavaliselt 4.5-6% vahemikku, olles leebem, kui tema sugulane IPA.
Proovi meie American Pale Ale’i – Parima Talutoidu konkursil auhinnatud Väikest Wiiki!