Witbier – Belgia nisuõlu

Witbier on Belgia päritoluga nisuõlu, mis tähendab Flaami keelest otse tõlkides valget õlut. Witbieri, nagu ka Belgia tripelit, hakati algselt pruulima kloostrites ning teadaolevalt esimene ajalooline märge selle õllestiili kohta on tehtud juba 14. sajandil. Kuna erinevatel kloostritel olid omapärased stiilid, mis erinesid piirkonniti, siis witbieri pruuliti enamasti Leuvenis, Brüsseli idaosas.

witbier nisuõlu belgia

Paar sajandit tagasi kasutati õlle pruulimiseks koostisosi, mis parasjagu pruulikoja lähedal saadaval olid. Witbieri puhul olid nendeks nisu, kaer ja oder. Sel ajal, kui Witbier alles alguse sai, ei olnud humalate kasutamine veel nii laialt levinud ning õlut pruuliti hoopis vürtside abiga, näiteks apelsinikoor, koriander, köömned ning ingver. 

Koos pruulimistehnika arenguga muutus 1800. aastatel ka inimeste maitse õlle suhtes. Eelistati humalarohket ja läbipaistvat laager tüüpi õlut. Witbier seevastu on hägune, vähese humalakogusega ning settega õlu ning oli 1900. aastate alguses väljasuremise äärel.

Siinkohal on huvitav täheldada, väljasuremisest päästis witbieri Pierre Celis, kes töötas algselt Hoegaardenis piimamehena. Kui ta oma töö kõrvalt märkas, et kogu witbieri tootmine lõpetatakse, tundis ta, et peab midagi ette võtma selle muutmiseks. Ta otsustas asutada olemasolevatest vahenditest pruulikoja nimega DeKluis, kus alustas pruulimisega 1966.a. Valminud õlu osutus ootamatult populaarseks ning leidis endale palju andunud fänne.

1985.a põles Pierre’i pruulikoda maha ning jätkamiseks oli ta sunnitud tegema koostööd Stella Artois’ga. Väikepruulijal ning suurettevõttel tekkisid kiiresti lahkhelid selle üle, kuidas witbieri pruulida, kuna Pierre ei olnud nõus jõudma kompromissile ega oma retsepti muutma. Pierre lahkus riigist ning läks Texasesse uut pruulikoda asutama.

Mustrid kipuvad tihti korduma ning pärast mõningast tegutsemist Texases tekkis tal sarnane probleem, kuid seekord ühe teise õllegigandiga – Miller. Ka Miller nõudis, et witbieri retsepti ning pruulimismeetodeid kohandadaks, et kasum maksimeerida. Pierre oli tugevalt selle otsuse vastu ning lahkus taaskord suurfirmade maastikult, minnes tagasi oma kodumaale. Celis’i kaubamärk oli suurfirmade oma kuni 2012. aastani, kuid selle vabanedes lõi Pierre’i tütar pärandi säilitamiseks uuesti pereäri koos algupärase retsepti ning algse pruulmeistriga,

Witbier on hele ning õrnalt hägune õlu, mis jääb alkoholisisalduselt tavaliselt 4,5%-5,5% vahemikku.


Too veidi suvist hõngu igasse päeva koos meie granadilli või laimi-maasika witbieriga.

My cart

Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.