Pruulikoda / Brewery
Belgia Tripel – kloostris sündinud õlu
Tripel on Belgiast pärit õllestiil, mida pruuliti esimest korda trapistide ordu mungakloostris. Trappist ehk kloostriõllede variatsioonid on blond, dubbel, tripel ja quadrupel. Oma nime on õllestiil tripel saanud selle järgi, et pruulimisel kasutati n-ö tavakanguses õllega võrreldes kolm korda rohkem linnaseid. Tripel on hele ning kange, jäädes alkoholisisalduselt tavaliselt vahemikku 8% – 9.5%.
Kuigi tripel on vaid 88 aastat vana, siis selleks, et teda paremini tundma õppida, tuleb tagasi minna aastasse 1836, kui asutati Westmalle pruulikoda. Westmalle on trapistide ordu klooster, mis andis terminile tripel tähenduse, mis kandub edasi siiamaani.
Tripel sündis Hendrik Verlinderi ning Westmalle pruulikoja koostööst. Hendrik Verlinder oli 1930ndatel pruulmeister, kes oli leiutamas uut retsepti golden ale’i jaoks, mis suudaks sammu pidada teiste Euroopa populaarsete heledate õlledega, ning kellel oli side Westmallega 1920ndatest saati.
1932. aastal välja tulnud Witkap Pater (nüüd tuntud kui Witkap Tripel) oli ainus õlu, mida reklaamiti Trappisti nime all, kuid mille autor ei olnud osa ordust. Arvatakse, et seda lubati, kuna Hendrik konsulteeris juba eelnevalt Westmallega ning tal võis ka olla roll Westmalle Tripeli tekkes.
1934. aastal ilmunud Westmalle Tripelil on siiamaani hellitav nimi “The mother of all Tripels”, kuna just see õlu populariseeris heledad tripelid, mida nauditakse siiamaani. Westmalle Tripeli retsepti muudeti viimati 1956. aastal ning ainus tehtud täiendus oli humalate koguse suurendamine.
Traditsiooniliselt lisatakse tripelitele pruulimisel ka suhkrut, et õlu oleks kangem ja kergema kehaga. Olenevalt retseptist ning pruulikojast võib suhkur moodustada kuni 20% kääritatavatest koostisosadest. Sumina pruulimisel kasutame suhkru asemel Lääne-Virumaalt korjatud Muhedat mett. Kuigi mee lisamine käärivale õllele magusust ei lisa, vaid see muudetakse pärmi poolt käärimise käigus süsihappegaasiks ja alkoholiks, annab mee kasutamine õllele mõnusa, õrnalt mesise meki ja aroomi.
Miks on tripelitel, sealhulgas meie Suminal, nii vankumatu fännklubi? Sumin on hele, hästi peidetud alkoholisisaldusega ning kergesti joodav, õrnalt vürtsikas ning mesine, kuid joovastab samamoodi nagu õienektar mesilasi.
Erakordne õlu toidu kõrvale. Viska meie Suminale pilk peale e-poes!